582px-Transsexual_symbol.svg

 

Danmark valgte i 1981 at gå imod FN’s sundhedsorganisation, WHO, og fjerne homoseksualitet over listen af ’psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser’ – og hele 10 år efter Danmarks anerkendelse af homoseksualitet, gik WHO i Danmarks fodspor, og gjorde det samme. Bedre sent end aldrig!

Nogen vil på baggrund af dette, sikkert anklage WHO for at være en anelse tilbageskuende og gammeldags – men lad os i al stilfærdighed blot blive enige om, at vi ikke bør tage alt hvad WHO siger og står for, for gode varer.

Her tænker jeg især på den systematiseret diskrimination af tranpersoner WHO står for. For selvom vi skriver 2013, anser FN’s sundhedsorganisation stadig transseksualitet som en psykisk sygdom – og sætter dermed transeksualitet i samme kategori som autisme, demens og skizofreni.

Det bliver det ikke bedre af når sundhedsstyrelsen, herhjemme i Danmark, gør det samme!

Det var derfor en glæde, uden lige, at se enhedslisten, et parti jeg normalt aldrig identificerer mig med, stille et forslag i folketinget om at fjerne kategorien transseksuelle fra listen over ’psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser’ – et forslag der vil gøre Danmark, ligesom tilbage i 1981, til et forgangsland for LGBT-personers rettigheder og anerkendelse.

Glæden blev dog hurtigt forvandlet til en omgang bitter skuffelse, da forslaget blev nedstemt –  på trods af konsensus blandt partierne, om at udrydde denne intolerance og diskrimination af transpersoner, der eksisterer i den danske lovgivning.

Årsagen til at forslaget blev nedstemt, er uenighed om hvorvidt at der ’ikke automatisk skal foretages en psykiatrisk udredning eller diagnosticering for transkønnethed som betingelse for eller som led i kønskorrigerende behandling’, som det hedder i enhedslistens lovforslag.

Hvorom alting er, er det pineligt at lovgivningen i Danmark fortsætter med at underkende en minoritets eksistensberettigelse – og endnu pinligere at der skal gå politisk fnidder i kampen om retten til at være den du er!

Danmark kan blive et forgangsland fra transpersoners anerkendelse, og igennem en anerkendelse af transpersoner, påvirke WHO’s syn på transpersoner i en positiv retning – det kræver blot at politikkerne inde på Christianborg tager sig sammen!

 

(Læs LGBT Ungdoms’ trans-politik her)