De gode spørgsmål

Diverse

Hvordan ved man med sikkerhed, at man er homo/bi/trans?
Det er ikke sådan, at du vågner op en morgen og føler dig homoseksuel. Det er noget, der for de fleste indser langsomt over en længere periode. For nogle begynder det ret tidligt, fx lidt før puberteten, for de fleste andre i puberteten, og for nogle senere som voksne.

For mange unge begynder det med, at de føler sig lidt anderledes dog uden at kunne sætte en finger på det. Når jævnaldrende begynder at tale om kærester, kærlighed og sex i puberteten, begynder det at gå op for de fleste. De fleste bliver dog først helt sikre lang tid efter og prøver at ignorere tankerne i mange år. På et tidspunkt, når man bare det punkt, hvor man føler sig nødt til at udforske det og blive sikker.

Man oplever, at man tænder seksuelt på en person af sit eget køn og man bliver måske endda forelsket. Nogle unge fortæller, at de første gang begyndte at opleve sin homoseksuelle side, da de begyndte at onanere, fordi de forestillede sig at være sammen med en person af samme køn. Fx en fra klassen eller idrætsklubben osv. Men som sagt, er det svært at sige, for det er en megeet individuel sag, og det opleves vel aldrig helt ens for alle. Nogen oplever det ved, at det fx kun er piger eller fyre, som man (måske ubevidst) kigger efter på gaden, og føler ser “lækre ud”, og andre har bare den helt fantastiske følelse af sommerfugle i maven, når de møder en person af samme køn, som de synes om. Det er svært at sætte ord på følelser, men de fleste er nok ikke i tvivl, når de for alvor bliver ramt af “Amors pil”. – Noget andet er, at det kan være svært at acceptere.

Der er mange undersøgelser, som har prøvet at finde ud af, hvor udbredt homoseksualitet egentlig er. Undersøgelserne er svære at regne med, fordi forudsætningerne er forskellige. Undersøgelsernes resultater svinger meget, og ligger typisk mellem 3 og 10% af den samlede befolkning, men noget derimellem er nok det mest realistiske. Det er altså ret mange mennesker, der kan betegnes “homoseksuelle”, og i Danmark betyder det som tommelfingerregel, at 1-2 unge i hver folkeskoleklasse er bøsse eller lesbisk. Ikke alle disse personer springer ud men lever enten heteroseksuelt eller “går stille med dørene” og forsøger alt for ofte at glemme følelserne. – Dette er dog næsten umuligt i længden, så lad være med at spilde tiden og nyd livet i stedet!

Hvordan reagerer familien, når man springer ud?
En stor del af de opkald, vi modtager handler om, hvordan forældre vil reagere, når man kommer hjem og siger, at man er bøsse, lesbisk, biseksuel eller transperson. Og det kan vi godt forstå, for det er aldrig rart, hvis man ikke ved, hvordan ens forældre reagerer. Man må imidlertid huske på, at tiderne har ændret sig meget, og i dag er det ikke så fjernt for så mange forældre. Ofte bliver forældrene bare overrasket, og ikke sure eller noget i den stil. Andre gange har de luret den. Tænk på, at blod er tykkere end vand, og det, at man er familie og forældre for et barn, betyder for de flestes vedkommende, at man altid vil være der for sit barn, også når han/hun kommer hjem og siger, at hans/hendes seksualitet ikke er, som forældrene gik og regnede med. I de fleste tilfælde, er man selv sin største fjende, fordi man forestiller sig en masse om, hvordan ens forældre vil reagere, og man har tilbøjelighed til altid at tro det værste.

I sjældnere tilfælde, bliver forældrene sure eller kede af det. Det skyldes oftest uvidenhed og fordomme. Derfor er det meget vigtigt, at man forsøger at få talt godt og grundigt sammen med sine forældre, om hvad det er, man føler. Man må forklare, at det ikke er forældrenes skyld, og at man simpelthen kun er glad, hvis man lader følelserne få frit løb og gør som hjertet vil. Dine forældre vil dig ikke noget ondt, men vil blot have, at du er glad og tilfreds. Det vil alle forældre. Derfor kan man fortælle det, som om det er det mest naturlige i verden at være bøsse og lesbisk (og det er det jo egentlig også). Hvis man selv fremstiller det som et problem, vil forældre typisk også opfatte det som et problem, og så gør man blot problemet endnu værre. Fortæl ærligt om følelserne, selvom det kan være svært. Giv dem vished for, at du er okay med det. Det er selvfølgelig helt naturligt, at du er usikker på en masse ting, for du skal måske til at starte forfra på en måde med at leve ærligt og oprigtigt, som den du i virkeligheden er, og det kan godt være lidt af en omvæltning.

Du må også tænke på, at du måske har gået og tænkt på, at du er bøsse eller lesbisk i gennem flere år. Dine forældre får det at vide på måske 2 minutter, og så kan du heller ikke forvente, at dine forældre skal kunne forstå det 100% i løbet af ingen tid. Mange forældre skal også have lov til at vænne sig til tanken, og tænke tingene igennem, og den tid skal du give dem, hvis de har behov for det. Kan du mærke på dem, at det er meget svært for dem at tale om, så giv dem lige et pusterum og foreslå fx at I kan tage emnet op igen en anden gang, når de har fået tid til at tænke lidt over det. Og dine forældre er også velkomne til en snak med Ungdomstelefonen.

Hvordan fortæller jeg mine venner det?
Det er typisk nemmest at fortælle det til sine nære venner, og derfor fortæller mange det først til sine venner før forældrene. Det kan være en god idé, for hvis man har vennerne til at støtte en, er det nemmere at gå hjem til forældrene og sige det bagefter. Men du skal gøre det i den rækkefølge, du selv finder bedst. For nogle vil helst fortælle det til sine forældre først. Du kender selv dine forældre bedst. Tænk lidt over det og gør hvad du finder bedst.

Dine venner er selv unge, og for dem er du ikke underlig. De fleste kender måske en bøsse eller en lesbisk i forvejen. Mange af dem, som ringer ind til os, fortæller, at vennerne faktisk synes det er “spændende” eller “sejt” at kende en bøsse eller lesbisk.

En rigtig ven, er man fortrolig med, og de fleste vil opleve det som en tillidserklæring, hvis man er ærlig. Og hvad er pointen egentlig i at være bedste venner, hvis man ikke kan fortælle, hvad man føler helt inde i sig selv ? Hvis ens venner ikke kan “klare mosten”, kan du spørge dig selv, hvem der egentlig er dine rigtige venner. Vi tror, at de venskaber, der holder i lang tid, kun vil have godt af, at man er ærlig overfor hinanden.

Men som det gælder med forældre, skal vennerne naturligvis også lige have tid til at vænne sig til tanken, og den tid skal du give dem. De vil måske ikke lige kunne forstå det hele på en gang. Hvis du er gammel nok til at gå på bar eller café, har mange unge gode erfaringer med at tage sin ven eller veninde med i byen, så de kan se, at homoseksuelle altså ikke er så meget anderledes. Folk tror, at homomiljøet er noget snusket noget, men mange vil måske slet ikke lægge mærke til, at det er en homocafé, de er kommet ind på, før de får det at vide. I København findes en række gode steder du kan tage dine venner med til. Vi kan fx varmt anbefale Oscar Bar Café. Det ligger i København, men der er også steder rundt omkring i resten af Danmark. Prøv at kigge på vores links, hvor du vil kunne finde yderligere steder.

Hvordan møder jeg andre unge homo-, bi- eller transpersoner?
Der er flere måder at møde andre unge ligesindede på. Store byer som Aarhus og København har særlige ungdomsgrupper, som drives af frivillige unge medlemmer af LGBT Danmark. Her kan man komme og mødes i en hyggelig uforpligtende stemning og måske gå sammen i byen. Kontakt grupperne og hør, hvad de laver. Du finder dem her: www.lgbt.dk – grupper for dig.
Herudover er der uafhængige lokalforeninger rundt om i landet, hvor LGBT-personer i lokalområdet mødes. Nogle af disse har også tilbud/muligheder målrettet særligt mod unge. Vi har et udpluk af disse under menuen “links”.

I byen

Der er mange barer, caféer og nogle få diskoteker rundt om i landet, hvor homoer mødes, hygger sig og fester. Nogle steder er helt nede på jorden som ethvert andet almindeligt sted, hvor man ikke umiddelbart vil kunne se noget “homo-agtigt” over det. Andre steder er måske mere åbenlyse i forhold til at signalere, at det er et sted særligt for homoseksuelle. De fleste steder er at finde i de større byer. Vi har et udpluk af links af steder under menuen “links”.

Dating, chat og debat

Rigtig mange unge bruger internettet til at møde andre unge. Der er forskellige dating-, chat- og debatsider for LGBT-personer, som er værd at tjekke ud. Husk, at du skal være fyldt femten år de fleste steder for at kunne deltage. Og husk aldrig at udlevere personlige oplysninger til nogen, du ikke kender godt nok. Tilsvarende bør du være påpasselig med at mødes med nogen, du kun har “mødt” over nettet, da du i realiteten ikke kan vide, hvem og hvordan de i virkeligheden er. Det siger vi ikke for at afskrække, men blot for at gøre opmærksom på, at du bør tage bedst muligt vare på dig selv. Tjek mulighederne under menuen “links” – “dating, chat og debat”.

Dobbeltminoritet - anderledes på flere måder?
En minoritet er en gruppe mennesker, som ikke nyder samme privilegier som majoriteten. Sagt på en anden måde, er det en mindre gruppe mennesker, som kan føle sig begrænset af flertallet. Fx kan to piger, som er kærester, føle sig begrænset af det heteroseksuelle flertal, hvis de får lyst til at kysse hinanden offentligt og hvis de alligevel gør det, kan de blive set skævt til af nogen af dem, der ser det.

En dobbeltminoritet er så en gruppe mennesker, som føler sig som en minoritet inden for to områder. Nedenfor kommer tre eksempler.

Her i Danmark kan man fx sige, at LGBT-personer med nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne er en dobbeltminoritet. Fordi de har en funktionsnedsættelse OG fordi de ikke er heteroseksuelle og ciskønnede (ikke-transkønnede). Nogle mennesker med funktionsnedsættelse bor på bosteder, hvor der måske ikke er så meget fokus på seksualitet. Mange steder er personalet måske ikke opmærksomme på, at nogle af beboerne kan have en seksualitet eller en kønsidentitet, der falder uden for det normale. Og hvis de er, ved de måske ikke nok om det, til at håndtere det hensigtsmæssigt. Hos LGBT Ungdom er vi ikke bekendt med nogen dansk organisation, der varetager seksuelle minoriteter med funktionsnedsættelsers interesser og rettigheder, men Jørgen Buttenschøn har skrevet en del tekster om emnet. Han kan googles.

En anden dobbeltminoritet kan være en bøsse, som gerne vil praktisere en religion på lige vilkår med sine heteroseksuelle trosfæller. Det religiøse flertal vil måske ikke acceptere en bøsses måde at praktisere og tolke religionen på, og vil måske, tilsigtet eller utilsigtet, udstøde ham af trossamfundet. Det samme kan gælde for mennesker, som bor i Danmark, men som kommer fra kulturer, hvor der kun findes ringe eller slet ingen accept af alternativer til heteroseksualitet.

Hvis man er en biseksuel mand og kysser sin kvindelige kæreste på en homobar, og bliver smidt ud af baren pga. det, kan man også opleve at føle sig som en dobbeltminoritet. Biseksuelle er en minoritet sammenlignet med resten af befolkningen, men når en mandlig biseksuel pludselig kommer ind på en bar fyldt med bøsser og han kysser sin kæreste, som her er en pige, kan han opleve blik og kommentarer fra de øvrige gæster, som kan få ham til at føle sig uvelkommen, fordi han ligner en heteroseksuel. Han kan også blive smidt ud, hvis nu ejeren af baren ikke er åben for at to af modsat køn kysser hinanden på hans bar.

Som dobbeltminoritet kan man have endnu sværere ved at springe ud, fordi man kan føle sig udsat både pga. ens seksualitet eller kønsidentitet – og – pga. sit tilhørsforhold til fx en religion, en bestemt kultur, et handikap eller ens udseende mv. Derfor hører vi rigtig gerne fra dig.

Lidt om transpersoner
Det er vigtigt at skelne mellem seksualitet og kønsidentitet. Transpersonidentiteter drejer sig om personens forhold til sit køn, såvel biologisk som socialt, og har slet ikke noget at gøre med, hvem de gør sig romantiske eller seksuelle forestillinger omkring. Begrebet transperson dækker foruden transkøn også over identiteter som transvestisme, cross dresser, fetishistisk transvestisme osv.
At være transkønnet betyder, at en persons sociale og biologiske køn ikke er det samme. Man kan også sige at der er en uoverensstemmelse mellem det køn man føler, man er og det køn andre mennesker, tror man har. Altså, at man er født kvinde – med kvindelige kropstegn – men føler sig som en mand, eller omvendt. Ofte ønsker transkønnede at ændre deres krop, så den kommer til at stemme overens med det køn, de føler sig som. Dette kan fx ske gennem hormoner og operationer.

Andre transpersoner oplever kan lide engang imellem at tage iklæde sig det modsatte køns tøj og andre transpersoner igen bliver seksuelt opstemt af dette.

Har du brug for yderligere information omkring det at være transperson eller har du brug for at tale med et menneske, som er det, kan du kontakte T-gruppen. T-gruppen er en social gruppe hos LGBT, som består af og henvender sig til alle former for transpersoner.
På hjemmesiden “Transperson.dk”, kan du læse en masse om T-gruppen samt det at være transperson.

OBS – Ungdomstelefonen mangler en transperson som rådgiver!
Er du transperson og kunne du tænke dig at hjælpe andre unge mennesker med at svare på deres spørgsmål omkring kønsidentitet osv., er du mere end velkommen til at kontakte os.

Hvorfor bliver man homo/bi/trans?
Det er der ingen, der med sikkerhed kan sige. Nogle mener, det er medfødt, nogle mener, det bunder i miljømæssige påvirkninger – de fleste mener, det er en kombination af begge dele. Hvem ved? Og hvorfor er det egentlig interessant? Vi ved dog, at rigtig mange mennesker er bi- eller homoseksuelle og transkønnede, og de findes i ethvert samfund og i alle sociale lag. Det er ikke nogen sygdom – det er vigtigt at understrege. Man er helt “normal”, selvom man er homo-, bi- eller transperson. Det eneste, der er anderledes er blot, at man kan have følelser og/eller lyster rettet mod en person af sit eget køn eller evner at rette dette mod begge køn – eller at man, som transkønnet, ikke kan få sin krop til at stemme overens med det køn, man synes man er. Nogle biseksuelle er mest til det ene og mindre til det andet. Nogle ciskønnede (det modsatte at transkønnet) kan synes at de har “lidt af det modsatte køn” i sig. Man skal derfor passe på med at sætte folk i “bås”, fordi det kan være svært at placere folk i sort/hvide kategorier.

Du kan også bare “google” emnet og se, hvad der dukker op – du vil nok møde mange spøjse teorier!

Bøsse

Hvordan har to fyre sex sammen?
Hvordan har bøsser sex? Du gør dig måske nogle tanker om, hvor og hvordan bøsser mødes. Det er der selvfølgelig mange svar på.

Nogle har det med kæresten, andre med en de har mødt i byen, eller måske på nettet. På det punkt adskiller vi os ikke så meget fra dine heteroseksuelle venner og bekendte. Den mest væsentlige forskel er, at den vi går i seng med, er en mand.

Måske er du parat til et forhold med en anden fyr, måske vil du bare prøve at have sex med én. Måske er du bøsse eller måske bare nysgerrig. Tankerne om at have sex med fyre kan lede én i mange retninger, men du er den, der skal tage skridtene, som det passer dig.

Sex mellem fyre kan tage mange former, og det er godt at vide, hvad man tænder på – hvad man vil og hvad man ikke vil.

Kys

Okay, kys er ikke rigtig sex, måske kan det ikke engang sættes i samme kategori som sex, men første gang, du kysser en fyr, kan alligevel være en så grænseoverskridende oplevelse, at alt, hvad du ellers har oplevet, blegner. Det skyldes måske at sex og udløsninger ikke behøver at indeholde følelser, hvorimod kys næsten aldrig indeholder andet.

Gensidig onani

Du kender jo din egen krop og har formentlig prøvet at onanere, måske har du endda gjort det sammen med en kammerat. så når du lukker hånden om en andens fyrs pik, ved du, hvor fedt det er. Måske kan han lide det hårdere eller blidere, end du selv er vant til – hurtigere eller langsommere, og hvis du er i tvivl – så spørg eller prøv dig frem, og test hans reaktion. Samtidig kan man jo med den anden hånd udforske den krop, der ligger foran en, og nusse, tirre, klemme og berøre den, indtil en varm strøm af sæd har bragt jer til den yderste grænse…

Oralsex

At give et blowjob kan være lækkert for både modtageren og giveren. Når du lukker munden om en fyrs pik, er det som regel ham der får den ultimative nydelse. Nogle får mest nydelse af at give et blowjob, men som regel er det modtageren. Der er mange måder at give blowjobs på, nogle kan lide at det er meget blidt, andre kan lide at man tager den helt i bund, som også kaldes deep throat. Du skal bare altid huske på at det er dig selv der sætter grænserne.

Analsex

Analsex er samleje udført ved at den ene part trænger sin pik ind i en andens røvhul. Hvis det er første gang du dyrker analsex er det vigtigt at du slapper af og føler dig tryk med fyren du vælger at gøre det med, da det kan gøre lidt ondt de første gange. Jo flere gange du gør det jo bedre bliver det. Det der gør det rart at have analsex er at g-punktet bliver stimuleret, g-punktet sidder ca. 8 cm oppe i røven, og kan både blive stimuleret ved brug af en finger, dildo eller en pik.

Det mindre fede

Men der vil sikkert også opstå situationer hvor sex med en anden fyr, måske ikke lige er så fedt, som du havde håbet. Det er sjældent, at alle fyre kan leve op til de fantasier, du selv har haft. Nogle fyre vil være fantastiske, andre mindre fantastiske. Nogle gange kan der være fyrværkeri og andre gange bare en våd, kold lunte. Og man kan vælge at lede videre efter det fantastiske knald, eller være sammen om at finde det – for tid og samvær kan gøre meget for et sexliv.

Du kan også komme ud for en situation, hvor du bliver deltager i noget, der ikke lige er dig, og så er det vigtigt, at du kan sige fra og være sikker nok på dig selv til ikke bare at følge trop. Når man er ung eller uvant i en situation, er dette svært, fordi man måske regner med, at de ældre og mere erfarne vil tage hånd om én, og det vil de langt hen ad vejen sikkert også, men den eneste, der kan tage ansvaret vedrørende sex, det er dig selv. Og gør du det ikke, kan de mindre behagelige ting opstå. Det er altid i orden at sige stop – lige meget hvor langt man er gået. Man er aldrig nødt til at gøre noget færdigt, hvis man pludselig finder ud af, at det her er vist ikke mig. Ved sex gælder ikke reglen “har man sagt A – må man også sige B”. Husk det!

Kondomer

Vi kender det alle sammen, mange af os har sikkert prøvet at rulle et ned over den obligatoriske gulerod eller flamingopik til seksualundervisning. Vi ved kort sagt, hvordan det fungerer, men ikke alle er lige flittige til at benytte det. Nogle har altid usikker sex og bliver ikke smittet med noget, mens andre i første forsøg får hele kolonier af sygdomme indenbords. Ved analsex er smittefaren størst, så her bør du altid bruge kondom og vandbaseret glidecreme.

Seksuelt overførte sygdomme

Et kondom vil nu ikke forhindre alle seksuelt overførte sygdomme eller parasitter. Fladlus kan være lige så udbredt som hovedlus og kan overføres ved tæt samvær liggende gemt i sengetøjet. Det samme kan fnat, som er en lille hudmide, der danner sår på fortrinsvis håndryggen samt kønsdele. Heldigvis kan begge dele slås ihjel temmelig smertefrit. Det ene med luseshampo, og det andet med en håndkøbscreme.

Men kondomer kan til gengæld beskytte dig mod sygdomme som hepatitis, gonoré, syfilis, klamydia, kondylomer, herpes og naturligvis den altoverskyggende virus HIV/sygdommen AIDS.

Nogle af disse sygdomme kan helbredes, andre kan ikke. Nogle er bare ubehagelige, andre kan du dø af. Som ung kan det være let at blive overtalt til usikker sex, fordi man regner med at den anden passer på en og er sygdomsfri.

Men pas på! Man kan (desværre!) hurtigt få sig en ubehagelig overraskelse, så sæt aldrig dit helbred på spil.

Men når alt er sagt og gjort, så er det dine egne oplevelser, der tæller. Måske spekulerer du stadig på, hvordan det ville være at være sammen med en anden fyr, måske ved du det. Sex er noget vidunderligt noget og om du tænder på fyre eller piger, så spring ud i det – men husk lige sikkerhedsnettet.

Hvordan har man som fyr sikker sex?
Det er utroligt vigtigt, at man som fyr, der har sex med andre fyre, sætter sig ind i, hvordan man har sikker sex. Der er desværre stadig mange, der smittes med HIV, klamydia, syfilis osv., fordi de har ubeskyttet sex. Mange unge fyre tror, at der ikke er noget at være bekymret for, når man har sex med andre fyre – men dette er en forkert antagelse. Det er vigtigt altid at beskytte sig selv.

STOP AIDS er bøssernes HIV-organisation. På deres hjemmeside har de en masse information omkring sikker sex. Gå ind på www.stopaids.dk og surf rundt på sitet. Særligt kan vi anbefale, at man læser informationerne under “Sex mellem mænd”, “Vigtige informationer om HIV” og “Vores tilbud til dig”. God fornøjelse!

Lesbisk

Hvordan har to piger sex sammen?
Lad os slå fast med det samme at lesbiske og biseksuelle kvinder er lige så forskellige som alle andre mennesker. Der findes derfor ikke et entydigt svar på, hvad pige/kvinde-sex er, men vi vil forsøge at beskrive nogle forskellige måder, hvorpå kvinder kan dyrke sex med hinanden.
Mange lesbiske føler, at de ikke kan identificere sig med den måde sex mellem piger/kvinder bliver fremstillet på i medierne, fx i pornofilm, som oftest er lavet af mænd og til mænd. En af de fordomme, der lever højt på pornofilmenes fremstilling, er ideen om at sex mellem kvinder er ét langt forspil, hvor det ultimative ville være, at en mand kom og “gjorde det færdigt”! For hvordan kan man dyrke sex uden en penis?

Dildoer

De fleste har en forestilling om at lesbiske da i det mindste må bruge en erstatning for penis, dvs. en dildo eller lignende for at kunne nå de samme højder. Det centrale i lesbisk sex er dog for langt de flestes vedkommende ikke dildoen. Mange bruger fingrene og munden som det primære. Man kan fx stimulere klitoris (og/eller området omkring klitoris) med fingrene eller tungen. Man kan også vælge at stikke én eller flere fingre op i skeden på den anden dvs. at “fingerkneppe”. Nogle foretrækker klitoris-stimulation, andre får mere ud af at mærke partnerens fingre “op i sig”, – mange kan lide at begge dele gøres samtidig (heldigvis er vi jo udstyret med 2 hænder!).

At bevæge underliv mod underliv, kan også være ophidsende, – for nogle kan det være en optakt til, at man går videre til de mere direkte berøringer med fingrene eller tungen, for andre er det så intenst, at de kan få orgasme på denne måde. Hvad angår stillinger, er der frit valg på alle hylder, præcis ligesom der er for alle andre, – man kan ligge, sidde, stå og hvad man ellers har lyst til og kan finde på, kun fantasien sætter grænser!

Der findes ingen opskrift på hvordan alt dette gøres på den rigtige måde, – det er meget individuelt præcist, hvor og hvordan, man kan lide at blive rørt, så man må bare kaste sig ud i det, prøve sig frem og være opmærksom på sine egne og den andens reaktioner. Det handler mest af alt om at følge sin intuition, – måske har du fantaseret, om hvad du kunne tænke dig at gøre sammen med en anden pige, – hvordan du kunne tænke dig at kysse hende, røre ved hende og blive rørt. Disse tanker gør, at du instinktivt har en fornemmelse af, hvad du kan gøre, således at det faktisk kommer af sig selv. Det kan også være en fordel at være bevidst, om hvad man selv synes føles godt, – man har på den måde et forspring i forhold til “at finde rundt” og kender den kvindelige krop fra sig selv.

Hvad angår brugen af dildoer og andet sex-legetøj er det blevet mere og mere udbredt og accepteret blandt lesbiske som supplement eller som et “ekstra krydderi”. Som en reaktion på 70′ernes kvindeoprør blev dildoen tabuiseret, fordi man opfattede den som et symbol på mandens dominans og som et udtryk for at kvinden ikke kunne fungere seksuelt uden det mandlige kønsorgan. Der er de senere år opstået en større åbenhed blandt lesbiske omkring deres brug af disse redskaber, – det betragtes ikke længere som en “erstatning” for noget der mangler, men som en mulighed for at lege med flere facetter af seksualiteten. I lighed med heteroseksuelle kvinder, kan lesbiske have lyst til at blive helt “fyldt op” i skeden, hvilket kan praktiseres med den slags redskaber. Samtidig kan dildoen give mulighed for at udforske de mere kontante former for sex, hvor det at penetrere hinanden (dvs. at trænge ind i skeden på den anden) kan være en del af en leg med roller, – traditionelt er det kun manden, der kan “tage” en kvinde på den måde, men dildoen gør det muligt at gøre det to kvinder imellem, ikke som en “i mangel af bedre” – løsning, men som en særlig variant indenfor sex mellem kvinder. Anal-sex er også en mulighed i den forbindelse.
Langt fra alle lesbiske bruger dildoer, og mange kan slet ikke forestille sig at gøre det. Hvad der er mest almindeligt i den henseende er svært at spå om, – så igen må man føle efter, hvad man har lyst til.

Rollefordelinger

Mht. roller, er det en meget udbredt fordom, at der i et forhold mellem to kvinder er en klar fordeling, således at den ene optræder og ser ud som manden, den anden som kvinden. Dette antyder så at den “mandlige” lesbiske skulle være den aktive, dvs. den styrende part, som tilfredsstiller den anden, når det handler om sex. Disse forestillinger holder sjældent vand i virkelighedens lesbiske forhold. I de fleste tilfælde er der tale om en mere nuanceret rollefordeling, hvor begge parter er både “givere” og “tagere”, “aktive” og “passive”. Igen er det meget individuelt, for nogle foretrækker det ene frem for det andet, og man kan opleve, at den rolle, man indtager, afhænger af, hvem man er sammen med. Pointen er, at det ikke er givet på forhånd, hvem der gør hvad, hvilket kan være en absolut fordel ved at dyrke sex med én af samme køn.

Som vi startede med at sige kan lesbisk sex tage mange former. Lesbisk sex kan være langsomt, blidt og sanseligt. Det kan handle om, at man nyder hinandens kroppe i timevis, kysser, kærtegner og nusser lige præcis der, hvor man har lyst, slikker hinandens brystvorter, udforsker den andens mest følsomme punkter og pirrer hinanden, indtil man når til klimaks og bliver helt svimmel af ekstase. Lesbisk sex kan også være hårdt og kontant, det kan være en “quickie”, før man skal ud af døren, det kan være kinky og eksperimenterende, det kan være kedeligt og rutinepræget. Det kan være alt det, du gør det til, med lige præcis den person, du er, og de lyster, du rummer!

Familie

Kan mit barn blive gift og gælder der særlige love for LGBT-personer?
Ja, dit barn kan blive gift, for takket være bl.a. LGBT Danmarks arbejde er ægteskabet nu kønsneutralt. I næsten al dansk lovgivning er homoseksuelle ligestillet (altså på nær fx i forbindelse med adoption og kunstig befrugtning) med heteroseksuelle. Hvis man er særligt interesseret i denne politiske udvikling, har LGBT Danmark en retspolitisk arbejdsgruppe, der holder tæt øje med denne udvikling og arbejder for total ligestilling. For mere information, så gå ind på www.lgbt.dk – homopolitik.

Hvad med HIV og AIDS?
Statistisk set, er der større risiko for at få HIV og AIDS som mand, der har sex med mænd end som mand, der kun har sex med kvinder. Det kan bl.a. skyldes ubeskyttet analsex. Huden er lidt tyndere ved endetarmen end i kvindens vagina, så der lettere kan opstå en lille rift, hvor smitten kan overføres. Men smitten er ens for alle. Når blot man tager sine forholdsregler og konsekvent anvender kondom og glidecreme, er der ikke nogen fare på færde. Generelt må det også siges, at LGBT-miljøet har taget ved lære af 80’erne, og at fokus i den grad er rettet mod HIV og AIDS, hvorfor de unge LGBT-personer måske er bedre til at beskytte sig sammenlignet i forhold til sine heteroseksuelle venner på samme alder, der ikke altid tager smittefare alvorligt. På alle homobarer og caféer i København og Aarhus ligger der gratis kondomer og glidecreme frit fremme, så der er ingen undskyldning for ikke at beskytte sig.

Hvad skal jeg sige til mit barn?
Er du helt på det rene med dit barns homoseksualitet, vil vi blot foreslå, at I taler sammen så meget det er muligt i de følgende måneder, efter at dit barn fortalte sin “hemmelighed”. Har du derimod svært ved at forene dig med tanken, skal du være mere end velkommen til at ringe til os og få en samtale. Ofte er der tale om, at man som forældre har en række fordomme, som oftest viser sig at være uholdbare, og når først man kender til, hvordan det egentligt er at leve som bøsse eller lesbisk og i det hele taget færdes i det homoseksuelle miljø, ændrer man syn på sit barn. Det bliver mere og mere naturligt. Det er derfor altafgørende, at I taler sammen, og at du lader dit barn få mulighed for at forklare om sig selv, og det dit barn oplever i sit nye liv som homoseksuel. At fortie sandheden og den virkelighed, dit barn befinder sig i, er hverken positivt for dig eller for dit barn. Det gælder om, at I begge lærer mere om hinanden. Det bedste du kan gøre, er at bibeholde og måske endda styrke dine udtryk for accept og støtte.

Er mit barn ulykkeligt?
Langt de fleste homo-, bi- og transpersoner er utrolig glade for endelig at være ærlige omkring, hvem de egentlig er. At gå rundt med følelsen af at være fx homoseksuel og ikke kunne sige det til nogen, er som at være i et usynligt fængsel. Nu, hvor boblen er punkteret, og dit barn pludseligt kan leve, som det virkeligt føler er rigtigt, ser livet på en gang meget mere lyst ud. Det er nok den største oplevelse af glæde man som ung (og som menneske i al almindelighed) kan få, når man føler, at man gør, hvad ens hjerte siger. Selvfølgelig kan det være svært at springe ud, og det er det også for de fleste. Men du kan være med til at gøre det lettere ved dels at tale åbent og interesseret om det at være homoseksuel, og iøvrigt støtte dit barn i den tid, hvor alt er nyt og skal prøves af, og hvor flere af dit barns venner måske skal have det at vide. Ikke altid vil dit barn få positive reaktioner, hvorfor din støtte som en betydningsfuld person i hans/hendes liv er særlig vigtig.

Kan man få børn som homo?
Det er ikke så mange homoseksuelle, der får børn. Ikke alle har lyst, men dog er der nogen, som gerne vil have børn, og de har muligheden for det. Det kan ske ved kunstig befrugtning af en kvinde, ved stedbarnsadoption, og man vil formentlig også i Danmark (ligesom i andre europæiske lande) kunne adoptere på helt almindelig vis inden for en kort årrække. Desuden kan homoseksuelle par få plejebørn. Det vigtigste for et lille barn er kærlighed. Derfor mener vi, det er helt underordnet, om barnet har forældre af samme køn. Barnet vil iøvrigt få al mulig forskellig stimulering via daginstitutioner, skole, venner og familie, som det overhovedet har brug for. Børn opdraget og opvokset hos homoseksuelle familier, bliver ikke anderledes end andre børn, og lider iøvrigt ikke nogen last derved. Tværtimod viser fx svenske undersøgelser på området, at børn i såkaldte “regnbuefamilier” udviser mere tolerance og frisind for sine medmennesker og generelt er mere åbne for forskellige samlivs- og familieformer. Find den store svenske videnskabelige undersøgelse af børn i homoseksuelle familier på LGBT Danmarks hjemmeside.

Kan seksuelle og kønsmæssige følelser være en fase?
Nej, formentlig ikke. At springe ud som homoseksuel – eller for den sags skyld biseksuel eller transkønnet – er ikke nogen let ting for dit barn. Det har krævet mange overvejelser – måske flere års overvejelser – og det er næppe noget, som vil gå over af sig selv. Der er dog ingen, der siger, at dit barn ikke vil stifte familie på ganske heteroseksuel vis – chancen er nok bare lille. Dit barn vil dog ikke nødvendigvis skulle undvære nogen familie. Homoseksuelle fx stifter familier ligesom alle andre. Både med og uden børn. Et homoseksuelt parforhold ligner i bund og grund et heteroseksuelt parforhold. Den eneste forskel er naturligvis, at de begge er af samme køn.

Men det gælder da også for nogen, at de blot eksperimenterer med deres seksualitet for senere at finde ud af, at de i virkeligheden vil leve heteroseksuelt. Uanset hvad der senere sker, er det i hvert fald vigtigt, at du som forældre er forstående og støttende, når dit barn betror dig noget meget personligt. Tænk på, at det er en enorm tillidserklæring at få fortalt noget, der typisk er svært at fortælle. Det er en tillid, der i sig selv bør belønnes med en positiv reaktion.

Er der noget galt med mit barn?
Nej, bestemt ikke. Dit barn er sundt og frisk, men tænker bare lidt anderledes end sine jævnaldrende, når det gælder sex og følelser over for andre mennesker. Der findes ikke nogen videnskabelig forklaring på, hvorfor et sted mellem 5 og 10% af verdens befolkning er homoseksuel eller hvorfor andre er biseksuelle eller transkønnede. Tværtimod må vi sige, at dit barn er et barn, som virkelig formår at træffe afgørende beslutninger i sit liv og stå ved sine holdninger og meninger, og det er kun godt. Dit barn har truffet sin måske første store – og måske nok sit livs mest vigtige beslutning.

Hvorfor siger mit barn, at det er bøsse/lesbisk/bi/trans?
Det kan der være flere gode grunde til. For det første kan det være fordi, at dit barn først nu har erkendt det fuldstændigt. For de fleste LGBT-unge gælder det, at det tager lang tid at erkende at man er lidt “anderledes”, end alle andre. Man vil gerne være sikker på sin sag, inden man siger det til sine nærmeste, fordi man godt ved, at det kan være svært. Nogle unge finder ud af deres seksualitet allerede i de helt unge år (omkring 12-15 års alderen), andre lidt senere, og nogle først i voksenlivet. De fleste springer ud i slutningen af teenagerårene omkring de 18-20 år eller lidt derefter.

Vær opmærksom på, at det ofte for børn/unge er sværest at tale om private ting som seksualitet med sine forældre. Derfor er det vigtigt, at du udviser forståelse og støtte, når du får fortalt sådan noget, da dit barn måske er usikker på en række ting – fx på hvordan du vil reagere: Bliver man taget alvorligt, respekteret og accepteret eller gjort til grin, skammeliggjort og måske endda afvist – det gør naturligvis en verden til forskel for dit barn, der mere end nogensinde har brug for at blive bekræftet af din kærlighed.

Hvor kan jeg finde mere information som forælder?
Det kan også være relevant at læse om Netværket for Familie og Venner, som er en gruppe for forældre af homo-/biseksuelle under LGBT Danmark. Her finder du endvidere den meget informative Forældrenes guide til homoseksualitet