a-b-c

lgbt+ ungdom har i samarbejde med Agency Spring x Zupa udarbejdet kampagnen 'love letters'. Følg med i den kommende måned, hvor kampagne rulles ud på vores sociale medier, i debatindlæg, print og til vores deltagelse i CPH Pride 2018. 

 
 
1.png

a for aseksuel

A At være aseksuel betyder, at man ikke er seksuelt tiltrukket af andre. Der er ikke kun én måde at være aseksuel på. Det kan opleves på forskellige måder og i varierende grad. Nogle aseksuelle har aldrig oplevet at have seksuel tiltrækning til andre. Nogle definerer sig selv som grey-ace, fordi de i sjælden grad oplever seksuel tiltrækning. Og andre er demi-seksuelle, da de kun oplever seksuel tiltrækning til andre, som de har et stærkt følelsesmæssigt bånd til.

At være aseksuel skal ikke forveksles med at være aromantisk. Når man er aromantisk, oplever man ikke romantisk tiltrækning til andre. Nogle aseksuelle er også aromantiske, men mange har andre romantiske orienteringer, fx hetero, homo eller bi. Hvem man bliver forelsket i, og hvem man oplever seksuel tiltrækning til, hænger ikke nødvendigvis sammen.

Vi har talt med forperson for Foreningen for Aseksuelle i Danmark (FAD), Martin Spangsbro-Pedersen, om modstanden, man oplever som aseksuel i det samfund, vi lever i. For FAD er det vigtigste at få folk til at forstå, at der ikke er noget galt med én, selvom man er aseksuel. Martin udtaler: “Mange tænker, at der må være gået noget forkert med én, når man fortæller dem, man er aseksuel. Det hænger for mig at se sammen med de forskruede normer og forventninger, der er til, hvordan man skal indrette sig i forhold, sex og seksualliv, og hvad der skal til her i samfundet for at få et ”lykkeligt liv”. “

Den manglende fokus og viden om aseksualitet er en af de væsentligste udfordringer: Vi er ikke ”forkerte”, og vi er for den sags skyld heller ikke en ny gruppe i samfundet – vi har været her altid. Det er dog først inden for det sidste årti, vi har fået et sprog for at kunne tale og fortælle om os selv. Af samme grund er der heller ikke den store repræsentation indtil nu blandt LGBT+ miljøet – vi er stadig ved at opbygge vores ”brand”, om man så må sige."

Du kan læse mere om, hvad det vil sige at være aseksuel på FADs hjemmeside. 


b for biseksuel

At være biseksuel betyder, at man kan føle sig tiltrukket af mere end ét køn - f.eks. at man både er tiltrukket af kvinder og mænd. Dette sker ikke nødvendigvis på samme tid eller på samme måde. Nogle biseksuelle har præferencer (måske en præference for at være sammen med kvinder frem for mænd), og andre biseksuelle har ikke nogen præferencer.

På trods af, hvad der normalt antages omkring biseksualitet, er det dog ikke bundet til, at man kun er tiltrukket af de to binære køn; mand og kvinde. Man kan som biseksuel eksempelvis også være tiltrukket af kvinder og non-binære, mænd og non-binære, eller både kvinder, mænd OG non-binære - eller noget helt fjerde. Det er vigtigt at huske, at der er mange forskellige måder at være biseksuel på.

Dette er også en af grundene til, at der findes den “biseksuelle paraply”. Dette er en betegnelse for de forskellige begreber, der kunne ligne sig med biseksualitet, men måske ikke helt præcis er det.

Den mest kendte af dem ville nok være “panseksuel”. Panseksuel (nogle gange kaldet “omniseksuel”) beskriver nogen, som kan være tiltrukket af personer uanset deres køn. Panseksualitet er oftest beskrevet som at blive tiltrukket af personligheder, og nogen føler sig “kønsblinde”, og at kønnet på de personer, de møder, derfor er underordnet.

Et andet begreb, der ligger under den biseksuelle paraply, er “binysgerrig” (på engelsk: bicurious). Binysgerrig er et begreb for folk, som måske kunne identificere sig med biseksualitet, men som endnu ikke er helt sikre. Begrebet eksisterer for at give plads til, at man kan være nysgerrig omkring sin seksualitet, uden at man føler, at man skal binde sig til en ny identitet, før man er parat til det.

Der findes mange flere begreber under den biseksuelle paraply. Du kan evt. læse mere om dem på LGBT Danmarks hjemmeside.

 

2.png

3.png

c for cisnormativitet

Cisnormativitet er, når man går ud fra, at alle mennesker er ciskønnede, indtil de giver udtryk for andet. At være ciskønnet betyder, at man identificerer sig med det køn, man blev tildelt af samfundet ved fødslen. Ciskønnet er derfor det modsatte af transkønnet.

Cisnormativitet påvirker især mange transpersoner, der oplever, at omverdenen antager, at de er et forkert køn. Dette er med til at få transpersoner til at føle, at andre ikke respekterer, hvem de er, og at de ikke bliver accepteret som en del af samfundet og derfor bliver usynliggjort.

Manges identitet og selvværd bliver påvirket af en normativ opfattelse af, hvordan deres krop skal være, ud fra hvilket køn de har. Dette kommer bl.a. til udtryk, når samfundet forbinder en kvinde med at have bryster og en vagina, og dermed bliver noget, man føler, man skal leve op til for at være en ”rigtig” kvinde. Cisnormativitet er skadeligt, fordi man derved reducerer folk til deres krop og sætter lighedstegn mellem køn og krop.

Hvis du vil lære mere om ekskluderende strukturer, kan vi varmt anbefale Killjoy. Læs blandt andet følgende artikel om, hvorfor biologisk køn er en politisk konstruktion:
killjoy.dk/da/Dictionary/Biologisk%20Ko