debatindlæg: hvorfor undlader rapport om unges seksualitet lgbt+ personer?

I Politikken i dag mandag d. 20 august har vi i LGBT+ Ungdom i samarbejde med Ungdomsbureauet skrevet et debatindlæg omkring en ny og mangelfuld rapport bestilt af Ligestillingsministeriet. Læs debatindlægget herunder:
 

En ny rapport om - ”Unges opfattelser af køn, krop og seksualitet”- som Ligestillingsministeriet har bestilt, og som er blevet udarbejdet af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE), belyser kun unge heteroseksuelle. 

”Det er dybt problematisk, at en rapport om unges adfærd helt undlader LGBT+ personer, da det er med til at stigmatisere og fastholde de fordomme og normer, som vi ser og oplever i det danske samfund – nemlig, at vi er anderledes. Spørgsmålet er, hvorfor minoriteter indenfor køn og seksualitet blandt unge overhovedet ikke er nævnt eller tænkt ind i rapporten?” - siger Peter Høj, forperson i LGBT+ Ungdom.  

Også talsperson for Ungdomsbureauet, Nicolaj Laue Juhl, finder dette bemærkelsesværdigt: ”Ifølge undersøgelsen er formålet at sætte fokus på unges opfattelse og praktiske udfoldelse af køn, krop og seksualitet i en ungdomsverden. Det lever undersøgelsen imidlertid ikke helt op til, da LGBT+ personer ikke er en del af undersøgelsen, og er en gruppe, der udgør en væsentlig del af den danske ungdom, undersøgelsen forsøger at sige noget generelt om. 

Rapporten bygger på svar fra over 20.000 unge mellem 16 og 20 år og fokuserer på mange aspekter af ungdomslivet, lige fra unges digitale adfærd og deling af nøgenbilleder, til unges kropsopfattelse og seksuelle debut. Det er en rapport, som belyser mange af de problematikker ungdomslivet indebærer i forhold til køn, krop og seksualitet. Det tyder dog på, at VIVE har taget et metodisk valg om at anvende eksisterende kvantitativt materiale, der ikke afdækker afvigende seksualiteter og kønsidentiteter. Det betyder, at de benyttede spørgeskemaundersøgelser ikke ville give svarmuligheder eller oplysninger om LGBT+ personer, fordi de var tilpasset heteroseksuelle unge. 

”Vi kæmper hver dag for politisk, social, kulturel og arbejdsmæssig ligestilling på alle niveauer i samfundet, og det gælder også, når vi taler om kvantitative metoder. Dette er endnu et eksempel på den strukturelle usynlighed, som vi ser af LGBT+ personer i samfundet. Det undrer os derfor meget, at vores ligestillingsminister ikke har kommenteret og reageret på denne bevidste undladelse af LGBT+ personer, samt været opmærksom på, hvor ensidig og mangelfuld det efterlader rapporten. Det er trods alt Eva Kjer Hansen, der har bedt om at få undersøgelsen lavet.”, siger Peter Høj, forperson i LGBT+ Ungdom, og fortsætter: ”Unge lgbt+ personer findes ikke kun under Pride Week. Vi nød fest-dagen i lørdags, men i dag kæmper vi videre. Vi eksisterer, og vi vil inkluderes. Lovgivning laves bl.a. på baggrund af undersøgelser som denne. Når den er mangelfuld, bliver lovningen det også. ”

”Køns- og seksualitets minoriteter er vigtige, relevante aspekter samt temaer at belyse inden for ungdomskultur. Ungdommen er mangfoldig, og det bør afspejles i undersøgelser, der forsøger at udsige noget generelt om en hel ungdomsgeneration. Vi vil gerne sikre, at alle unge føler sig repræsenteret, når omfattende undersøgelser, som denne, om unges adfærd bliver frigivet. Forhåbentlig vil man i ligestillingsministeriet indse, at det kræver en mere omfangsrig undersøgelse at belyse alle unges opfattelse af køn, krop og seksualitet,” siger Nicolaj Laue Juhl, talsperson for Ungdomsbureauet. 

pressemeddelse om 'love letters'

Vi har i første halvdel af 2018 arbejdet tæt sammen med fantastiske og talentfulde medarbejdere hos Agency Spring x Zupa på dels en ny visuel identitet til foreningen samt en oplysningskampagne og visuel aktivistisk værktøjskasse. Først del heraf er et kærlighedens alfabet, som måske faktisk ikke er så kærligt alligevel... 

Alfabetet 'Love Letters' er nemlig en sarkastisk kommentar til de borgere, aktivister og organisationer, der bruger kærlighed som argument for ligestilling. Man glemmer nemlig dermed alle kønslige minoriteter, som ikke kæmper for kærlighed, men retten til at eksistere og retten til at bestemme over deres egen krop og identitet. Derudover kæmper vi generelt for rettigheder juridisk, kulturelt og socialt og dermed langt fra kun at have ret til at elske den, man vil.

Læs mere om kampagnen her.
Læs pressemeddelsen her.

rekonstituering af bestyrelsen

Torsdag d. 2 august valgte forperson Maja Wolfgang at trække sig fra bestyrelsen med øjeblikkelig virkning. Bestyrelsen har som resultat heraf rekonstitueret sig selv således, at Peter Høj bliver ny forperson, Louise Ladegaard bliver ny næst-forperson og Martin Kaas fortsætter som økonomiansvarlig. 

I LGBT+ Ungdom vil gerne sige et kæmpe stort tak til Maja Wolfgang. Med Maja ved roret har foreningen fortsat dens udvikling og vækst samt opretholdt en kontinuerlig forstærkning af foreningens politiske stemme og virke. Herudover blev der i juli måned afholdt vores allerførste sommerlejr, hvor Maja var en af initiativtagerne bag. Hele bestyrelsen siger tusind tak for nogle gode år, og vi ønsker Maja alt det bedste i fremtiden.
 

events

pre-pride på vela

Pride week står for døren og i den forbindelse fyrer LGBT+ Ungdom i samarbejde med Vela op for en festlig fredagsbar med god musik, beer pong turnering og dans for alle pengene. Vi sørger selvfølgelig for at pynte Vela til den helt store regnbuefest. Så tag en ven under armen d. 10. august kl. 21, hvis du også vil være med til at fejre mangfoldigheden.

Læs mere her!

AURA i Politikken

"Hver anden uge mødes unge, der bryder med normerne for køn og seksualitet, i København. De beskriver det som et frirum til at være sig selv og en mulighed for at tale med nogen, der forstår, hvordan de har det. Nu skal projektet være landsdækkende."

Og det kan I tro! Allerede nu kan man finde AURA i København, Svendborg, Esbjerg og Viborg. Snart også i mange flere byer. Politikken har snakket med projektleder Andreas og nogle af de seje brugere af AURA. Læs hele artiklen her. 

kom med på vores vogn til priden

Nu har du chancen for at komme med på LGBT+ Ungdoms vogn til Copenhagen Pride 2018. Hvad end du har været med til Pride før, eller om Pride til august er din første gang, så er du velkommen i vores vogn.

LGBT+ Ungdom deltager både med vogn og et gående optog bag vognen. På vognen er der plads til 50 personer, og pladserne tildeles således, at medlemmer og foreningens frivillige har førsteret, hvorefter vi følger først til mølle-princippet blandt alle andre. Vi anbefaler derfor, at man først melder sig ind som medlem.

Hvornår
Lørdag d. 18 august kl. 13:00 sættes dette års Pride parade i gang fra Frederiksberg Rådhus og paraden sendes ud på den 3,5 km. lange rute mod Rådhuspladsen. Vi mødes kl. 12:00.

Hvem
Unge lgbt+ personer under 25 år.

Hvordan
Man tilmelder sig via det vedlagte link (her på begivenheden). Det koster 100 kroner for medlemmer og 250 kroner for ikke-medlemmer. Medlemmer har førsteret til at komme på vognen. Så hvis du vil sikre dig en plads kan du sagtens blive medlem først og derefter tilmelde dig vognen. Du kan blive medlem hér:
https://lgbtungdom.dk/bliv-medlem

Hvor
Vi kender ikke den præcise lokation for vores vogn i optoget, men vi starter på Smallegade 1, 2000 Frederiksberg.

Vi holder jer løbende informeret omkring, hvor vi vil holde med vognen osv.
Hvis der er spørgsmål, så kan i skrive til denne mail martingkaas@lgbt.dk.

Vi glæder os til at se dig til en dag med farverig fest, glimmer og skønt humør!

P.s. der vil være gratis forfriskninger på vognen, både med og uden alkohol. Men du må også meget gerne medbringe dit eget!

intro til politisk front

Brænder du for at ændre verdenen? Mener du, at LGBT+ kampen skal mere på dagsordenen? Har du lyst til at møde søde mennesker, der kæmper for det samme som dig? Så bliv en del af Politisk Front - en gruppe for engagerede ildsjæle i queerkampen!

Uanset om du har lyst til at udtrykke dig med ord og sætte dagsordenen i den offentlige debat, stå for at lave de vildeste bannere, holde farverige events, lave kreative videoer eller en anden form for aktivisme, er der plads til dig! Det vigtigste for os er, at du får lov til at sætte dit eget præg på aktivismen, og at vi sammen skaber et forum, der kæmper for en fælles forandring

Til intromøde den 27. august 18.00-20.00 kan du høre om, hvordan gruppen kommer til at foregå, selv komme med inputs til, hvad du drømmer om og spise snacks i selskab med søde mennesker!

Møderne i Politisk Front foregår hver anden mandag (i ulige uger). Som opstart på vores kampagnearbejde bliver der afholdt en sej Visionsdag den 9. september med fede oplæg, dejlig vegansk mad og planlægning af vores kampagne - sæt X i kalenderen! Info kommer snarest

Har du nogle spørgsmål? Kommentarer? Særlige hensyn der skal tages? Håb og drømme? Vi forsøger at skabe et så trygt og dejligt rum for jer deltagende som muligt. Skriv en mail til tovholder Louise Ladegaard på louise.ladegaard@lgbt.dk

Vi glæder os meget til at se lige netop dig til den vildeste Politisk Front!

Læs mere på vores Facebook event her!

auktion med chelsea manning

Chelsea Manning besøger dette års Roskilde Festival, hvor hun skal snakke omkring aktivisme og om at ændre verden. Dom en del af Roskildes fokus på genbrug, vil sofasættet blive sat på auktion bagefter, og Chelsea har valgt at beløbet skal gå til os og vores aktivistiske arbejde i lgbt+ ungdom! Det er vi vildt glade for.

Så hjælp os og støt vores arbejde med at nedbryde de normer, der begrænser, ekskluderer og diskriminerer lgbt+ personer. Auktionen starter kl. 17:00 i dag og slutter ved midnat på lørdag. Kig også gerne forbi vores camp på Roskilde Festival, Unicorny Camp. 

se hvordan du byder her

update på sommerlejr

alle deltagere har d. 28 juni fået tilsendt et deltagerbrev på mail med yderligere informationer. hvis man har betalt, men IKKE har modtaget et brev, er det, fordi man ikke har udfyldt tilmeldingsskemaet efter betalingssiden og derfor ikke er korrekt tilmeldt. hvis det er tilfældet, så kontakt os hurtigst muligt på wolfgang@lgbt.dk

vi mener: lgbt+ skal i pensum

NEJ til hetero-propaganda i grundskolen - og JA TAK til lgbt+ repræsentation på skoleskemaet!

Lige netop dette sætter vi på dagsordenen i et video-indlæg i Altinget, hvor bestyrelselsesmedlem i lgbt+ ungdom, Louise Ladegaard, med poesi som våben slår et slag for queer-repræsentation.

"Alle de historier, som vi hører om i folkeskolen, de handler om fuldstændig det samme. Det handler om heteroseksuelle, der passer ind i vores normer for køn (...) Eleverne skal også læse bøger, hvor Stine bliver forelsket i Trine, og Alex hverken er en dreng eller en pige. Ved at sætte mere fokus på LGBT+-personer vil unge LGBT+-personer få noget at spejle sig i."

I lgbt+ ungdom mener vi, at det skal være obligatorisk for alle landets grundskoler at have lgbt+ repræsentation i deres materialer! Læs hele artiklen og se også indslaget her:

https://www.altinget.dk/civilsamfund/artikel/tv-debat-lgbt-skal-paa-pensum

Vi søger nye frivillige til Ungdomstelefonen

Har du lyst til at være en del af vores hold af frivillige på Ungdomstelefonen? Vi rådgiver unge lgbt+-personer mellem 13 og 25 år. Vi rådgiver både over telefon, chat og mail og en sjælden gang imellem face-to-face. Vi tager alt fra de lette til de tunge samtaler. Vores rådgivning er åben tirsdag 19-21, og som frivillig forventer vi at du tager omkring 2 vagter hver måned og at du kommer til vores månedlige møder. Lige nu er vi 7 rådgivere og er en blandet gruppe af personer med forskellige seksualiteter og køn.

Som ny frivillig har man først nogle følgevagter, hvor man kigger mere erfarne rådgivere over skulderen. Der bliver også holdt en uddannelsesdag, hvor man lærer samtaleteknikker og hører om det grundlag vi arbejder ud fra. Du behøver ikke at vide alt i forvejen, men du skal være villig til at lære.

For at være rådgiver skal du selv være lgbt+-person og du skal være mellem 18 og 30 år. Du behøver ikke at have tidligere rådgivningserfaring, det eneste der er vigtigt er at du brænder for den personlige kontakt og har lyst til at tale med unge mennesker. Du skal selv være et sted i dit liv hvor du har overskud til at hjælpe andre.

Hvis du tænker at du kunne have lyst til at blive rådgiver på Ungdomstelefonen så send en mail til max@lgbt.dk hvor du skriver lidt om hvem du er (navn, alder, hvad du laver) og hvorfor du har lyst til at være rådgiver.

Gratis HPV-vaccine hos AIDS-Fondet

I februar måned kickstartede Sundhedsstyrelsen et pilotprojekt omkring, at mænd der har sex med mænd i alderen 15-20 år gratis kunne få HPV-vaccinen. I LGBT+ Ungdom er vi tilfredse med projektet, men mener at vaccinen skal tilbydes gratis til alle - uanset seksuel orientering. 

Du kan blive vaccineret hos egen læge eller hos Aidsfondet i enten Odense, Aalborg, Århus eller København. Du behøver ikke dine forældres samtykke for at få vaccinen, i de fleste tilfælde. Og du er hel anonym. Læs mere herunder, hvordan du kan blive vaccineret hos AIDS-Fondet. 

AIDS-Fondet udbyder gratis HPV-vaccine til drenge, der er til drenge. Drenge vil i dette projekt sige personer med ulige personnummer, som er i alderen 15-20 år. HPV-pilotprojektet løber i hele 2018 og indebærer, at drenge som er en del af målgruppen – og som derfor har en markant større risiko for at udvikle analkræft på baggrund af en HPV-infektion end drenge, der udelukkende har sex med kvinder – gratis kan blive vaccineret for HPV i AIDS-Fondets Checkpoints i København, Aarhus og Odense samt nu også på Infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital. I Aalborg er det forsat AIDS-Fondet, der står for vaccinationstilbuddet.

Det er således nu muligt at blive vaccineret i AIDS-Fondets Checkpoints den første og tredje onsdag i måneden kl. 16-20 i København, kl. 16-19 i Aarhus og Odense samt den tredje onsdag i måneden i Aalborg kl. 16-18. I finder en oversigt over datoerne her. Det er muligt at bestille tid til vaccination ved at ringe på tlf. 33 91 11 19 (hverdage kl. 10-14) eller skriv til raadgivning@aidsfondet.dk.

Den første vaccination skal gives senest d. 31. august 2018, mens de sidste to vaccinationer kan fås til og med d. 31. december 2018.  Drenge, der når at fylde 20 år mellem første og andet stik, er stadig omfattet af tilbuddet. Det væsentligste er blot, at de ikke er fyldt 20 år på tidspunktet for første vaccination.

Tilmeld dig til vores sommerlejr

Den 27-31. juli afholder vi en sommerlejr for unge LGBT+ personer mellem 15-25 år – og det er helt gratis at deltage. Der er plads til 55 deltagere, og det er først-til-mølle. Tilmeldingsfristen er d. 27. juni. 

Formålet med sommerlejren er at skabe fællesskaber blandt unge LGBT+ personer fra hele landet. På sommerlejren vil der være planlagte aktiviteter og spændende workshops, som bl.a. kommer til at handle om sex, tryghed og grænser og handlemuligheder i forhold til mobning og diskrimination. Men der vil selvfølgelig også være masser af tid til at slappe af og danne venskaber med de andre unge. Alle vil desuden blive inddelt i grupper med andre på samme alder og med en tilknyttet frivillig/kontaktperson, som vil sørge for at alle i gruppen har det godt.

Læs mere her og se hvordan du tilmelder dig:
https://lgbtungdom.dk/sommerlejr/