s-t-u

lgbt+ ungdom har i samarbejde med Agency Spring x Zupa udarbejdet kampagnen 'love letters'. Følg med i den kommende måned, hvor kampagne rulles ud på vores sociale medier, i debatindlæg, print og til vores deltagelse i CPH Pride 2018. 

 
 
19.png

s for stonewall

Stonewall riots var en serie af voldelige konfrontationer mellem politi og lgbt+ aktivister udenfor Stonewall Inn, en lgbt-bar i Greenwich Village i New York. 

I 1969 var det ulovligt “at opfordre til homoseksuel adfærd”, ikke blot i New York, men de fleste steder i verden, og lgbt-barer var derfor et brugt fristed, hvor lgbt personer kunne omgås i relativ sikkerhed fra chikane og diskrimination fra offentligheden. Der var dog hyppig chikane fra politi. D. 28 juni 1969 under en voldsom ransagning, hvor flere blev anholdt grundet, at de ikke havde mindst 3 stykker “køns-egnet tøj” på, opstod modstand fra mere en 400 personer udenfor baren. Optøjerne varede i 5 dage, og selvom Stonewall riots ikke som sådan igangsætte den internationale lgbt+ rettighedskamp, så blev den utvivlsomt en katalysator for politisk rettighedsaktivisme. 

Med valget af Stonewall vil vi gerne sætte fokus på den arv, som the Stonewall riots er blevet et symbol på. Det blev et symbol på modstanden mod en systematisk social og politisk diskrimination af lgbt+ personer, et symbol der inspirerede til solidaritet blandt lgbt+ grupper i årtier. 

En solidaritet lgbt+ grupper, foreninger og aktivister, som vi ligeledes bakker op omkring og tilstræber at medvirke til i dag.

 


t for trans

Trans eller transperson er et paraply-begreb for personer hvis kønsidentitet eller kønsudtryk i større eller mindre grad ikke stemmer overens med det køn, som man er blevet tildelt ved fødslen. Mens begrebet kønsidentiet primært henviser til ens egen indre og individuelle oplevelse af dels køn og dels krop, henviser kønsudtryk til den måde, hvorpå man udtrykker sig køn, fx gennem tøj, stemme og manerer.

D. 1 januar 2017 skrev Danmark verdenshistorie, da Sundhedsstyrelsen fjernede transkønnethed fra listen over psykiske sygdomme, men det var en hul “sejr”. Efter mere end 1,5 år ventes der til stadighed på konsekvensen af diagnoseflytningen, således at man får flyttet behandlingen ud af psykiatrien!

I Danmark har vi en række seje foreninger og organisationer, som kæmper for trans-rettigheder. Her kan vi bl.a. henvise til Transpolitisk Forum, TransAktion og Ung Trans der, ligesom os i LGBT+ Ungdom, netop har afholdt den årlige sommerlejr - vores første og deres tredje.

20.png

21.png

u for undertrykkelse

Undertrykkelse er noget, som man, når man en del af en minoritet eller udsat gruppe, ofte oplever. Dette kan både foregå på et interpersonelt og strukturelt plan. 

I den interpersonelle undertrykkelse foregår det imellem personer, fra ansigt til ansigt. Fx hvis man bruger "bøsse" som skældsord, eller hvis man holder en fest, hvor man beder sine gæster om at klæde sig ud som afrikanere, er det et udtryk for interpersonel undertrykkelse.

Den strukturelle undertrykkelse foregår på et overordnet plan, hvor udsatte grupper rammes. Fx når mange offentlige arrangementer ikke har adgang til mennesker, der sidder i kørestol, når materialer i folkeskolen næsten udelukkende drejer sig om, og henvender sig til, heteroseksuelle og ciskønnede, eller når toiletter er kønsopdelte og ekskluderer personer, der ikke lever op til normer for køn. Undertrykkelsen sker fordi samfundet systematisk er indrettet til grupper med privilegier, mens de, der ikke har privilegier, bliver ekskluderet og har mindre muligheder.


Den interpersonelle og systematiske undertrykkelse er dog ikke to forskellige enheder, men er forbundne til hinanden. Når interpersonelt undertrykkelse foregår, fx ved at sige "bøsse" som skældsord", bruger man magten fra den strukturelle undertrykkelse, i dette tilfælde homofobi, til at undertrykke i en interpersonel kontekst imellem mennesker. 
Som individ har man ansvar for at tænke over sine handlinger, og om de bidrager til at reproducere skadelige strukturer fra den strukturelle undertrykkelse.