Seksualiteter: diversitet i et heteroseksuelt samfund

Vores emne i marts måned er seksualitet. Det er ofte det, der er på tale, når man indgår i en samtale omkring LGBT+, men vi taler ikke altid om hele det spektrum af seksualitet, der faktisk eksisterer. I videoen vil Louise (de/dem) fortælle os om diverse seksualiteter, der eksisterer, og hvordan de ofte usynliggøres i et heteroseksuelt og heteronormativt samfund.

Som supplement til vores video om seksualitet, lavede vi i marts måned en litteraturliste med skønlitteratur mm. der har fokus på seksualitet. Listen kan findes her.

Andet læsemateriale:

Termer og definitioner:

Heteroseksuel: At være tiltrukket af et andet køn end sit eget. Dette bliver ofte forstået som at være en mand der er tiltrukket af kvinder eller at være en kvinde der er tiltrukket af mænd.

Homoseksuel: At være tiltrukket samme køn som sit eget.

Lesbisk: Kvinder eller personer af feminint køn som er tiltrukket af kvinder eller personer af feminint søn.

Bøsse: Mænd eller personer af maskulint køn som er tiltrukket af mænd eller personer af maskulint køn.

Biseksuel: At være tiltrukket af to eller flere køn.

Panseksuel: At være tiltrukket af personer, uanset hvilket køn de har. Køn spiller ikke en faktor i tiltrækningen.

Aseksuel: Når man ikke føler seksuel tiltrækning mod andre mennesker. Der er mange forskellige måder at være aseksuel på (se aseksuelt spektrum).

Aseksuelt spektrum: Et paraplyterm, der beskriver de forskellige former for aseksuelle identiteter. Det er f. eks aseksuel, greyseksuel, demiseksuel eller aceflux.

Greyseksuel: Når man sjældent føler seksuel tiltrækning mod andre mennesker.

Demiseksuel: Personer, som skal føle en emotionel forbindelse før de bliver seksuelt tiltrukket af andre mennesker. Denne forbindelse kan f. eks være romantisk eller platonisk.

Seksuel orientering: Det eller de køn man er eller ikke er seksuelt tiltrukket af. F. eks at være tiltrukket af det samme køn som sig selv eller ikke at være seksuelt tiltrukket af andre, uanset køn.

Seksuel tiltrækning: Den tiltrækning man føler eller ikke føler, når man har eller ikke har lyst til at have sex med nogen.

Romantisk orientering: Det eller de køn man er eller ikke er romantisk tiltrukket af. F. eks at være tiltrukket af det samme køn som sig selv eller ikke at være romantisk tiltrukket af andre, uanset køn.

Romantisk tiltrækning: Den tiltrækning man føler eller ikke føler når man gerne vil eller ikke vil indgå i romantiske relationer med andre mennesker.

Aromantisk: Når man ikke føler romantisk tiltrækning mod andre mennesker. Der er mange forskellige måder at være aromantisk på (se aromantisk spektrum).

Aromantisk spektrum: Et paraplyterm, der beskriver de forskellige former for aromantiske identiteter. Det er f. eks aromantisk, greyromantisk, demiromantisk eller aroflux.

Greyromantisk: Når man sjældent føler romantisk tiltrækning mod andre mennesker.

Demiromantisk: Personer, som skal føle en emotionel forbindelse før de bliver romantisk tiltrukket af andre mennesker.