Seksuel sundhed og prævention

Prævention er heldigvis en af de mest omtalte emner i seksualundervisningen i folkeskolen. Dog er der også mange former for prævention og vigtige dele af seksuel hygiejne og sundhed, der ofte ikke bliver diskuteret - og dem, der bliver diskuteret, er ofte omtalt på en meget cis- og heteronormativ måde. I denne video vil Alex (han/ham) komme i dybden med diverse former for prævention, sexsygdomme, og hygiejneproblemer, vi i SARO mener, der ofte ikke er diskuteret nok i seksualundervisningen i grundskolen.

Som supplement til vores video om seksuel sundhed og prævention har vi holdt et event i april måned, bl.a. med en workshop om, hvordan man laver hjemmelavede (og sikre!) slikkelapper, samt en samtalecafé om seksuel hygiejne og udveksling af erfaringer.

Andet læsemateriale:

Termer og definitioner:

Sexsygdom: Sexsygdomme er sygdomme eller infektioner, der bliver overført ved seksuel kontakt, fx. oralsex, analsex, vaginal sex eller anden fysisk kontakt med kønsorganer. Nogle sygdomme smitter også ved kys eller gennem amning.

Oralsex: Sex der involverer tunge/mund og genitalia.

Analsex: Sex der involverer anus (røvhullet).

Vaginal sex: Sex der involverer skeden.

Glidecreme: Et hjælpemiddel der kan gøre alle slags sex mere behageligt, ved tilførsel af smørelse, er især vigtigt ved analsex. Findes både vandbaseret, oliebaseret og som blanding af disse.

Prævention: Måder man kan undgå overførsel af sexsygdomme og/eller graviditet.

Non-hormonal prævention: Prævention der beskytter mod sexsygdomme og graviditet uden at påvirke hormonbalancen. Benyttes forebyggende og/eller under sex.

Hormonal prævention: Prævention der beskytter mod graviditet ved tilførsel af bestemte hormoner. Benyttes forebyggende.

Nødprævention: Prævention der tages som nødløsning, hvis andre former for prævention svigter, for at undgå graviditet. Lad vær med at bruge nødprævention som det eneste præventionsmiddel, det tager meget på kroppen og er ikke godt for dig.

Kondom: Præventionsmiddel der bruges på penis og beskytter mod sexsygdomme og graviditet.

Slikkelapper: Præventionsmiddel der bruges ved oralsex og beskytter mod sexsygdomme. Kan laves af et kondom eller en engangshandske.

Pessar: Præventionsmiddel der bruges af personer, der kan blive gravide, det beskytter mod graviditet.

Femidom: Præventionsmiddel som indsættes i skeden på personer, der kan blive gravide, beskytter både mod sexsygedomme og graviditet.

Kobberspiral: Præventionsmiddel som lægges op i livmoderen på personer, der kan blive gravide. Det beskytter mod graviditet ved hjælp af små mængder kobber.

P-pille: Præventionsmiddel i pilleform, som ved hjælp af hormoner forebygger graviditet. Bruges af personer, der kan blive gravide.

Minipille: Præventionsmiddel i pilleform, som ved hjælp af hormoner forebygger graviditet. Bruges af personer, der kan blive gravide.

Hormonspiral: Præventionsmiddel der lægges op i livmoderen på personer, der kan blive gravide. Der beskytter mod graviditet ved hjælp af hormoner.

P-plaster: Præventionsmiddel sættes på huden af der bruges af personer, der kan blive gravide og beskytter mod graviditet ved hjælp af hormoner.

P-stav: Præventionsmiddel der indsættes i underarmen af lægen, på personer der kan blive gravide og beskytter mod graviditet.

P-ring: Præventionsmiddel der lægges op i skeden på personer der kan blive gravide. Beskytter mod graviditet ved at udsende hormoner.

P-sprøjte: Præventionsmiddel der indsprøjtes i ballemusklen på personer der kan blive gravide. Beskytter mod graviditet ved hjælp af hormoner.

UPA/ulipristalacetat: Fortrydelsespille der bruges som nødprævention og virker ved hjælp af hormoner. Tages op til 5 døgn efter sex.

Gestagen: Fortrydelsespille der bruges som nødprævention og virker ved hjælp af hormoner. Tages op til 72 timer (tre døgn) efter sex.

HIV: Står for Human Immundefekt Virus og er en virus der kan blive overført gennem blod, sæd, præsæd, skedesekret og ved amning. Men det smitter ikke gennem spyt, sved, tårer, urin, afføring og heller ikke ved kys og berøring. Alle kan blive smittet med HIV.

AIDS: Står for Acquired Immune Deficiency Syndrome og er det sidste stadie af HIV. AIDS kan ikke smitte, da det er en diagnose der bliver stillet når en HIV-virus har nedbrudt kroppens immunforsvar så meget at det kan måles i blodet.

Herpes: En virus der kan smitte ved sex (vaginalt, oralt og analt) og ved kys og berøring, oftest når det er i udbrud. Der findes to slags; på kønsdelene og på resten af kroppen (typisk i ansigtet). Et herpes udbrud ses ved små blærer eller sår. Alle kan få herpes og det smitter også ofte fra forælder til barn.

Svamp: Alle kan få svamp, det er en sygdom, der smitter ved kontakt.

Blærebetændelse: Det opstår når der kommer bakterier op i urinrøret, fx. ved sex, husk derfor at tisse efter sex. Alle kan få blærebetændelse.