y-z

lgbt+ ungdom har i samarbejde med Agency Spring x Zupa udarbejdet kampagnen 'love letters'. Følg med i den kommende måned, hvor kampagne rulles ud på vores sociale medier, i debatindlæg, print og til vores deltagelse i CPH Pride 2018. 

 
 
25.png

y for yndlingsaktivister

Aktivisme er en aktiv handling fra enten enkeltpersoner eller grupper med henblik på at skabe social og/eller politisk forandring.

Aktivisme og folkelige protester er et af folkets vigtigste våben for at tale sager for enten politikere, eller for at udbrede nogle holdninger, værdier eller ideer til forandring i samfundet. Det er vigtigt at man frit kan diskutere emner for at kunne skabe forandring. At kunne dele sine oplevelser og stå op for alle menneskers ret til at være dem de er, at alle får plads og lige muligheder i verden.

Men nogle gange kan det virke svært at trænge igennem. Måske kræver en sag at man råber højere, eller viser det igennem handling som for eksempel demonstrationer eller i gennem medier som aviser, bøger, open mics, film mv.

Der findes forskellige former for aktivisme:

  • Protester
  • Civil ulydighed
  • Økonomisk aktivisme (såsom boykot af bestemte varer fra en fabrikant)
  • Internetaktivisme (som hacktivisme, digital aktivisme, netkampagner, underskriftindsamlinger)
  • Politisk aktivisme (lobbyisme, propaganda, demonstration, kampagner fra organisationer med henblik på at ændre en bestemt politisk dagsorden)

Man kan følge en aktivist eller en aktivistisk gruppe, måske lade sig inspirere eller bakke op om deres værdier og kamp(e). Der findes flere aktivister som kæmper for lgbt+ rettigheder. Her er nogle af LGBT+ Ungdoms yndlingsaktivister:

Mads Ananda Lodahl
Abdel Aziz
Lai Balsig
Michala Fog Hansen / FSTB
Karoline Vind
Laura Mølgaard Tams
Leonora Christina Skov
Anna Wandel
Moeisha Aden
www.killjoy.dk
www.friktion.dk
Slutwalk Copenhagen

 


z for normkritik

Normkritik betyder, at man har fokus på normer, istedet for dem, der afviger fra disse.

Det handler om, at synliggøre disse normer, som er med til at begrænse folks ret til at være dem de er. De normer, der er med til at ekskludere, og ikke inkludere, forskellige grupper på baggrund af, at de ikke er en del af majoritetens normer.

Normkritik handler om at udfordre normernes ‘selvfølgelighed’. Det er også med til at skabe en større bevidsthed om egne og andres privilegier. F.eks. at du kan have privilegier ud fra hudfarve, køn, seksualitet, stilling og/eller position i samfundet.

Vi skal væk fra individualisering. Det er ikke op til den enkelte person, at skulle repræsentere og være kendt kun på baggrund af ens kønsidentitet eller seksualitet. Men at det er et fælles ansvar om, at skabe ligestilling og safespaces for alle.

Der skal være fokus på forandring gennem handling.

 

19.png